Jarovce (Bratislava) - Kostol sv. Mikuláša
Horvátfalu, Kroatisch-Jarndorf
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v rokoch 1764 - 1765. [1] Upravený bol v roku 1884. Jednoloďová stavba s kruhovým uzáverom presbytéria, zaklenutá pruskými klenbami. [2]

Hlavný oltár sv. Mikuláša, ako aj bočné oltáre Panny Márie a Najsvätejšieho Srdca Ježišovho pochádzajú zo začiatku 20. storočia. [3] Pôvodný hlavný oltár bol klasicistický z konca 18. storočia. Voľná drevená plastika Madony je gotická z konca 15. storočia. Voľná drevená plastika Ecce homo je baroková z konca 17. storočia. [4] Pozornosť si zasluhuje kamenná krstiteľnica z 18. storočia. [5]

Na výstavbu sakrálneho objektu prispel gróf Mikuláš Eszterházy, miestni farníci, ako aj duchovný správca farár František Pauhof. Vežu kostola počas druhej svetovej vojny ustupujúce nemecké vojská dňa 3. 4. 1945 vyhodili do povetria, na čo starší farníci s bolesťou spomínajú. [6]

O výstavbe kostola sú známe dve verzie. Podľa prvej ho začali v roku 1765 stavať miestni obyvatelia. Dedina neskôr vyhorela a kým bola dostavaná strecha, základy kostola stáli sedem rokov pod holým nebom. Druhá verzia hovorí, že kostol dal postaviť vlastník tejto oblasti, gróf Mikuláš Eszterházy na podnet grófa Zichyho. Ten keď prechádzal dedinou, videl ľudí postávať pred malou kaplnkou na cintoríne. Od ľudí vyzvedel, že to je ich kostol. Gróf Zichy referoval s prekvapením túto skutočnosť grófovi Eszterházymu. Na tento podnet dal gróf Mikuláš Eszterházy postaviť nový kostol, ktorý dostal za patróna svätého Mikuláša. O tom, že na výstavbu kostola prispel i gróf Eszterházy, svedčí aj malá tabuľka s nápisom, zamurovaná na pravej strane hlavnej fasády podvežia. Písomné záznamy, ktoré by dokázali pravdivosť niektorej z týchto dvoch verzií, sa nenašli. [7]

Fotogaléria
Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016Jarovce - Kostol sv. Mikuláša foto © Jana Lacková 6/2016