Jasenová
Kaštieľ Dobákovcov
obec Jasenová, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ postavený po roku 1830. Ide o jednopodlažnú budovu so stredným stĺpovým balkónom. [1]

Kaštieľ postavili Dobákovci. Koncom 19. storočia ho predali Pivkovcom, vraj z obáv, že je zakliaty, keďže každé dieťa, ktoré sa v ňom narodilo, zomrelo. [2]

Sídlo zdedila Věra Benšová po matke Oľge Pivkovej, ktorá sa vydala do Prahy za známeho architekta Adolfa Benša. Od roku 1950 do roku 1965 bol kaštieľ v rukách štátu – ako kultúrny dom. Zrúcaninu, na ktorú bol vydaný demolačný výmer, zachránila Věra spolu s manželom, hercom Svatoplukom Matyášom. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ sa nachádza na krásnom mieste. Je postavený pod svahom (doslova čupí, nalepený na svah) s lesom. Okolo stavby je pomerne veľký a pekný park.
Nachádza sa v severozápadnej časti obce. Stojí pri hlavnej ceste cez obec.
Fotogaléria
Kaštieľ Jasenová  foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Jasenová  foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Jasenová  foto © Imrich Kluka 10/2010Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Marián Jarina 10/2012Kaštieľ Jasenová  foto © Lucia Allmanová 12/2013Kaštieľ Jasenová  foto © Lucia Allmanová 12/2013Kaštieľ Jasenová  foto © Lucia Allmanová 12/2013Kaštieľ Jasenová  foto © Lucia Allmanová 12/2013Kaštieľ Jasenová  foto © Lucia Allmanová 12/2013
[2] ŠPITALOVÁ, Lucia: Životná rola Svatopluka Matyáša: záchrana rodinného kaštieľa. Článok na www.orava.sme.sk, 19. 8. 2012 (nedeľa), (25.8.2013).
[3] ŠPITALOVÁ, Lucia: Životná rola Svatopluka Matyáša... Článok na www.orava.sme.sk, 19. 8. 2012 (nedeľa), (25.8.2013).