Jasov - Kostol sv. Michala archanjela
obec Jasov, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotická sakrálna stavba z 15. storočia, ktorá sa kryje so staršími, pravdepodobne románskymi základmi prvého kostola, spomínaného v roku 1243. Sakrálny objekt bol v 18. storočí nanovo zaklenutý. Počas druhej svetovej vojny ho vyhodili do povetria. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym oltárnym uzáverom a na severnej strane s pristavanou kaplnkou. Chór a západná veža boli v roku 1945 výbuchom úplne zdemolované. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s lunetami, loď mala dve klenbové polia pruskej klenby. V sakristii je renesančná krížová hrebienková klenba. Exteriér kostola členia gotické oporné piliere a pôvodné gotické lomené okná bez kružieb. [1]

V priebehu storočí bol kostol niekoľkokrát opravovaný. Veža z roku 1868, ktorá sa za krátky čas zrútila, bola nanovo postavená v roku 1876 a v roku 1885 v nej osadili nový veľký zvon. Stredný zvon odliaty talianskym zvonárom Pietrom Colbachinim je z roku 1902. Dolný priemer zvona je 650 mm, výška 580 mm a je opatrený latinským nápisom. Pôvodne bol pravdepodobne umiestnený v kláštore a premonštráti ho darovali kostolu v roku 1945, keď boli ostatné zvony zničené. [2]

Vlhké, močaristé prostredie malo veľmi škodlivý vplyv najmä na vnútorné zariadenie a maliarsku výzdobu, preto v roku 1926 chrám vymaľoval košický maliar Viktor Smolko a 29. októbra toho istého roku ho jasovský prepošt Dr. Melchior Takács znovu vysvätil. Počas druhej svetovej vojny Nemci ráno 20.1.1945 pred ústupom podmínovali vežu kostola a pri výbuchu bol zničený aj zvon vo veži, chór a časť kostolnej veže. Obnova veže sa uskutočnila až v sedemdesiatych (?) rokoch 20. storočia, kedy sa znovu vybudovala veža, osadil sa nový zvon, opravila loď a kostol bol daný do užívania pre obyvateľov obce. [3]

Situovaný je nad obcou. Stojí v areáli cintorína.