Jelenec - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
Gýmeš, Dýmeš
obec Jelenec, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka z konca 18. storočia. Prefasádovali ju koncom 19. storočia. Je to malá sakrálna stavba obdĺžnikového tvaru so štítovým priečelím. Priestor je zaklenutý valenou klenbou. [1] Kaplnka má sedlovú strechu s malými „vežičkami“. Fasády majú lizénové rámovanie. [2]

V interiéri je baroková socha sv. Jána Nepomuckého pochádzajúca z 18. storočia. [3] Bližšie datovanie sochy poskytujú až nedávno zverejnené archívne pramene. Podľa nich bola socha sv. Jána Nepomuckého vztýčená na voľnom priestranstve obce v roku 1728 a v roku 1738 ju vymaľovali. Pravdepodobne koncom 18. storočia bola osadená do novostavby nalej kaplnky, v ktorej sa nachádza dodnes. [4]

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Situovaná je na voľnom priestranstve v severnej časti zástavby obce. Stojí v susedstve potoka vedľa niekdajšej cesty na hrad. Podľa najstaršej mapy 1. vojenského mapovania z rokov 1782 – 1784 začínala hradná cesta na križovatke v severnom ukončení námestia a pokračovala voľným priestranstvom popri kaplnka cez radovú zástavbu v severnej časti. [5]
[2] Kolektív autorov. Jelenec. Monografia. Jelenec: Obecný úrad, 2003. s. 204.
[4] Kolektív autorov. Jelenec. Monografia. Jelenec: Obecný úrad, 2003. s. 203 - 204.