Jelka - Kalvínsky kostol
obec Jelka, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový kostol postavený v roku 1784. Prestavaný bol v roku 1931. [1] Podľa iného zdroja bolo všetko inak. Prvý kostol reformovanej cirkvi bol postavený v rokoch 1798 – 1800. Za pôsobenia duchpastiera Karola Vargu v roku 1930 bol starý kostol zbúraný a na jeho miesto bol postavený terajší chrám. [2] Bežná schéma sieňovej kultovej stavby s polygonálnym uzáverom a predstavanou vežou. Barokovo-klasicistická fasáda bola upravená pri stavbe veže s použitím historizujúcich prvkov. [3]

V Jelke bol kalvínsky cirkevný zbor založený v roku 1748 (z tohto roku pochádza aj zborová matrika). Reformovaná cirkev mala v obci svoju jednotriednu školu s jedným učiteľom, v súčasnosti je v jej objekte misionárske centrum. [4]