Jelka - Kaplnka sv. Anjelov strážcov
obec Jelka, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka postavená na začiatku 18. storočia. Renovovaná bola v roku 1774. Obdĺžniková sakrálny objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. [1] Fasády sú hladké. Veža, ktorú obopínajú barokové krojené krídla, je zakončená ihlancom.

Kaplnku dal v roku 1728 postaviť gróf Michal Takács. Prestavali ju v roku 1774. V jej krypte odpočíva viacero členov rodiny Takácsových. [2]

Podľa legendy vznikla vraj na mieste, kde sa zachránil gróf Takács, keď sa jeho kone splašili. Gróf dal prísľub, že keď to prežije, tak si postaví kaplnku. Jeho manželka s tým nesúhlasila, lebo pre kaplnku si chcela vybrať dôstojnejšie miesto, než pôvodný nerovný a hrboľatý terén. Podľa povesti anjeli strážcovía nedovolili zbúrať ani jeden múr kaplnky. Tie časti, ktoré cez deň pracovníci zbúrali, cez noc ich anjeli znova postavili. Nakoniec teda celej obci nezostalo nič iné, než to akceptovať, a rozhodli sa, že kaplnku nechajú na pôvodnom mieste a ešte ju zväčšia. [3]