Kaľamenová
Kúria Rakovských
obec Kaľamenová, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskororenesančná kúria z konca 17. storočia. Barokové prístavby vznikli v 18. storočí. Je to bloková jednopodlažná budova so starším dvojtraktovým renesančným jadrom na obdĺžnikovom pôdoryse a s pristavaným jednotraktovým krídlom do dvora z 18. storočia. Priečelie malo v strede jednoduchú verandu, ktorá bola pristavaná v 19. storočí. Dnes už je z nej murovaná predsieň. Okná s pásovou šambránou boli v minulosti zakončené rozoklaným nadokenným frontónom. V súčasnosti sú fasády hladké. Na juhozápadnom nároží kúrie je masívny pilier. [1]

Miestnosti v staršej časti majú valené klenby s bohatou štukovou ornamentiku, kým v novšej prístavbe bol drevený trámový strop, v jednej miestnosti hrebienková lunetová klenba. [2]

Kúria je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 10691/0. [3]

Stav kúrie je dobrý. Slúži ako súkromný dom.