Kalinovo - kaštieľ
obec Kalinovo, okres Poltár, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskororenesančný kaštieľ spomínaný v rokoch 1667 – 1670. Prestavaný a prefasádovaný bol v druhej polovici 18. storočia. Bola to pozdĺžna bloková budova so štyrmi okrúhlymi vežami na nárožiach, do záhrady orientovanou arkádovou chodbou, zaklenutou krížovými klenbami. Miestnosti boli zaklenuté valenými klenbami s lunetami a štukovými obrazcami. Objekt mal fasády členené pilastrami so štukovými barokizujúcimi ornamentmi. Pod barokovou fasádou boli zvyšky pôvodného renesančného sgrafita. Vo dvore kaštieľa stála dvojpodlažná hospodárska baroková budova z 18. storočia. [1]

Kaštieľ zbúrali v 60. rokoch 20. storočia. Išlo o zaujímavú stavbu s výraznými znakmi renesancie a baroka. Keďže komunistická politická garnitúra nevedela doceniť význam a hodnotu stavby, kaštieľ zmizol zo zemského povrchu. Je to obrovská škoda! Okolo historického sídla sa nachádzal prekrásny park s rozlohou dva hektáre. V parku sa vyskytovalo mnoho vzácnych stromov pochádzajúcich z Ázie a bolo v ňom jazierko s dvoma ostrovmi a jedným polostrovom. Rokmi sa park zdevastoval a dlhodobo bol neudržiavaný. Koncom 90. rokov 20. storočia došlo k jeho obnove.