Beladice
obec Beladice, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne prízemný barokový kaštieľ z konca 18. storočia, ktorý postavili v susedstve dnes už neexistujúceho renesančného kaštieľa z roku 1620. Prestavaný bol po požiari v roku 1810. Nadstavaný a rozšírený bol v roku 1874 podľa projektu V. Balogha, maďarského staviteľa, pre Oskara Szentiványiho. Dnešná úprava kaštieľa je pseudoklasicistická. Ide o dvojpodlažnú stavbu postavenú v tvare písmena T, ktorá je hlavnou fasádou situovaná do parku. Priečelie je členené priebežnou rustikou a na strednej osi má rizalit s terasou. V prízemných miestnostiach je boiseria a kazetové drevené stropy. Miestnosti poschodia majú rovné stropy, v niektorých sa zachovali tapety. [1] Okolo kaštieľa je park so vzácnymi exemplármi listnatých stromov, najmä líp a topoľov. [2] Bohatá zbierka umeleckých predmetov kaštieľa bola v druhej svetovej vojne zničená. Niekoľko obrazov sa dostalo do zbierok Slovenskej národnej galérie v Bratislave a knižnica do Univerzitnej knižnice v Bratislave. V parku kaštieľa je mauzóleum Szentiványiovcov z roku 1874. [3]

Pamiatky v okolí