Bernolákovo
Eszterházyovský kaštieľ
obec Bernolákovo, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Esterházyovský kaštieľ je umiestnený na okraji terasy nad riečkou. Predstavuje monumentálnu barokovú stavbu postavenú pre rod Esterházyovcov architektom J. Fischerom z Erlachu v rokoch 1714 - 1722. Trojkrídlová budova kaštieľa je poschodová s nárožnými vežami a centrálnou oválnou vežou so zložitým tvarom striech. Vstupná časť je zdôraznená vystupujúcim rizalitom so stĺpikovou balustrádou. [1] Objekt bol v roku 1911 zničený požiarom. V roku 1945 ho zasiahli vojnové udalosti. V období socializmu, koncom 80tych rokov, ho využívala Vysoká škola výtvarných umení. Kaštieľ má rozsiahly park s figurálnymi plastikami z 18. storočia (sú rozkradnuté a zničené), ktorý je dnes upravený a využívaný ako golfové ihrisko.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí kaštieľa je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Objekt je v súkromných rukách.
Fotogaléria
Kaštieľ Bernolákovo zp © Jiří Fiedler, archív (dobová pohľadnica, začiatok 20. storočia)Kaštieľ Bernolákovo (stav pred dlhooo očakávanou rekonštrukciou) foto © Ľuboš Repta 7/2013Kaštieľ Bernolákovo foto © Ľuboš Repta 5/2021Kaštieľ Bernolákovo foto © Ľuboš Repta 5/2021Kaštieľ Bernolákovo foto © Ľuboš Repta 7/2013Kaštieľ Bernolákovo foto © Ľuboš Repta 5/2021Kaštieľ Bernolákovo foto © Ľuboš Repta 5/2021Kaštieľ Bernolákovo (pohľad do parku) foto © Ľuboš Repta 5/2021