Horné Trhovište
Horné Vašardice
obec Horné Trhovište, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne išlo o štvorkrídlový renesančný kaštieľ zo 16. storočia s centrálnym nádvorím uprostred. Kaštieľ bol dookola obohnaný priekopou. [1] Pri barokovej prestavbe v roku 1758 bol objekt zredukovaný na trojkrídlový. Kaštieľ je dvojpodlažná budova, zastavaná do tvaru písmena U, na severozápadnej strane s kruhovou baštou, ktorú v roku 1758 prerobili na kaplnku. Pred sedemosovým krídlom priečelia smerom na juh je terasa, prístupná schodmi. Fasády boli členené nárožnou bosážou a priebežnou rustikou stredných troch osí. Dvorové krídla sú zakončené murovanými štítmi, v ich miestnostiach na druhom podlaží sú štukové geometrické obrazce. Na prízemí stredného krídla je vchod. Na južnej fasáde pod omietkou je maľované renesančné sgrafito, časť z neho bola badateľná ešte v 60. rokoch 20. storočia. V miestnostiach na prvom podlaží sú krížové hrebienkové a valené klenby s lunetami. Na poschodí sú rovné stropy. [2]

Kaštieľ dal barokovo prestavať barón Anton Jesenský. V tom období vznikol v okolí kaštieľa aj park. Po Antonovi Jesenskom si postupne panstvo preberali Alexander Hellenbach, Michal Szendrey, Gašpar Cingel, Žigmund Ernődy a Viktor Zerdahélyi. Panstvo sa neskôr zmenilo na veľkostatok, na ktorom hospodárili Ladislav Benkeő, po ňom Alexander Blum a Jozef Borecký. Bratislavská všeobecná banka v roku 1931 zabrala Boreckým založený veľkostatok a v roku 1937 ho odpredala veľkostatkárovi Teltscherovi, ktorému bol majetok znárodnený po roku 1945. [3]

Stav kaštieľa je veľmi dobrý.