Kamenica nad Cirochou
Kamenica
obec Kamenica nad Cirochou, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický kaštieľ postavený koncom 18. storočia. Rozšírený a prestavaný bol v druhej polovici 19. storočia. Najprv išlo o jednopodlažnú blokovú budovu so strednými a bočnými rizalitmi. Neskôr prebehla nadstavba stredného rizalitu a prístavba skleníka v neoklasicistickom riešení. Stredný trojosový poschodový rizalit má neoempírovú atiku. Bočné rizality sú s trojhranným tympanónovým štítom. [1]
Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Rekonštrukcia. Stav objektu nie je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované.
Fotogaléria
Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec, koniec 80. rokov 20. storočiaKaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou (v pozadí Kostol sv. Štefana prvomučeníka) foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou (v pozadí Kostol sv. Štefana prvomučeníka) foto © Viliam Mazanec 8/2019Kaštieľ Kamenica nad Cirochou foto © Viliam Mazanec 8/2019