Kluknava
Csákyovský kaštieľ
obec Kluknava, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Obec Kluknava bola súčasťou panstva Richnavského hradu, ktorý vznikol asi v druhej polovici 13. storočia. Hrad v 16. storočí strácal svoj význam a postupne sa zmenil na ruiny. Kamene z hradu použili začiatkom 18. storočia na stavbu kaštieľa v Kluknave. [1]

Dnešná podoba kaštieľa vznikla postupne. Pôvodne tu stála renesančná kúria, ktorá patrila Thurzovcom. Východné a južné krídlo s juhovýchodnou a juhozápadnou vežou boli postavené v druhej polovici 16 storočia. [2] V rokoch 1715 – 1720 dal kardinál Imrich Csáky skromnejší objekt barokovo prestavať na reprezentačné rodové sídlo so štvorkrídlovou dispozíciou. [3] Tesne vedľa kaštieľa stáli hospodárske budovy.

Južné a západné krídlo kaštieľa obklopovali ovocné sady, končiace na brehu ramena rieky Hornád, v ktorom sa dali z juhovýchodnej veže pozorovať bohaté kŕdle rýb. V tomto mieste sa riečne rameno v pravom uhle odkláňalo na západ a tvorilo povestnú „kľučku“, ktorej sa pripisuje názov obce – Kluknava. [4]

Kaštieľ je jednopodlažná budova s uzavretým dvorom, na nárožiach so štyrmi polygonálnymi vežami. [5]

Uzatvorenú podobu, dnešnú, má kaštieľ od prestavby v 18. storočí. Úpravy všetkých priečelí sú barokové. Fasády mali kedysi na prízemí maľované kvádrovanie. Okná na vonkajších fasádach mali vnútornú prevliekanú mrežu, časť miestností mala okná a vstupy priamo z vnútorného dvora. Na niektorých oknách sa zachovali barokové mreže. [6] V priestoroch kaštieľa sú zaujímavé architektonické detaily - renesančné portály s kamennými šambránami a rímsami v supraporte, krby a výklenky. Pomerne široký veľký obdĺžnikový vstup upravili v 19. storočí. Krídla majú vo dvore (po rekonštrukcii) zasklenú chodbu. Strecha objektu je manzardová, nad vežičkami zvoncová. V jednotlivých miestnostiach kaštieľa sú neskororenesančné krížové klenby, valené s lunetami alebo rovné stropy. [7] V 18. storočí časť obytných priestorov prestavali na priestranné sály so štukovými zrkadlami na rovných stropoch a vybudovali pecové výklenky. [8] Hospodárske budovy, s pôdorysom v tvare písmena U, sú prístupné širokovou polkruhovou bránou a tvorili súčasť obytného objektu. [9] V súčasnosti sú stále v dezolátnom stave.

Účelové úpravy v 20. storočí znehodnotili dekoratívne riešenie dlažby v interiéri kaštieľa. [10]

Csákyovci obývali kaštieľ až do roku 1945. [11]

Rekonštrukcia.

Kluknava – kaštieľ (č. ÚZPF 657/0) - aktualizácia návrhu na obnovu architektonicko-historického výskumu - rok 2007. Autorka: PhDr. Norma Urbanová. [12]

Objekt prešiel veľkorysou rekonštrukciou v rokoch 2011 - 2012.

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Kaštieľ je po rekonštrukcii. Desivá ruina sa zmenila na nepoznanie. Úžasné! Objekt slúži ako penzión a reštaurácia Biela Dáma a Čierny Rytier.
Kaštieľ stojí na miernom návrší pri rieke Hornád, neďaleko kostola sv. Kataríny Alexandrijskej.
Fotogaléria
Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) - vstup do objektu foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) - vstup do objektu a nádvorie foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava - nádvorie foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - nádvorie foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - nádvorie foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - nádvorie foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - nádvorie foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (vstup do objektu - vnútorná strana) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava  - zvyšky hospodárskych budov foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov (pohľad spoza rieky) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov (pohľad spoza rieky) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - zvyšky hospodárskych budov (pohľad spoza rieky) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) - pohľad spoza rieky foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava (pohľad spoza rieky) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (pohľad spoza rieky) foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou) foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava (stav pred rekonštrukciou)  foto © Zdenka Bencúrová 3/2008Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - kľúčová strieľňa jednej z veží foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava - okno veže foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014Kaštieľ Kluknava foto © Viliam Mazanec 7/2014
Poznámky
[1] SLIVKA, Michal – VALLÁŠEK, Adrián: Hrady a hrádky na východnom Slovensku. Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, 1991. s. 189.
[3] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. Východné Slovensko a sever Maďarska. Kluknava: VIA MIRABILIS, n.o. v spolupráci s BIZZ s.r.o., 2011. s. 5.
[4] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. Východné Slovensko a sever Maďarska. s. 5.
[11] Kolektív autorov: Na ceste za divmi východu. Východné Slovensko a sever Maďarska. s. 5.