Koplotovce
Frídeský kaštieľ
obec Koplotovce, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančná pevnosť z roku 1613, z ktorej sa zachovalo opevnenie južnej strany s kamenným portálom a dvomi nárožnými okrúhlymi baštami, bola v druhej polovici 18. storočia prebudovaná na kaštieľ v klasicistickom slohu. V nádvorí pevnosti sú dve budovy, jedna má staršie jadro. Jednopodlažná budova s pôdorysom v tvare L má na nádvorných fasádach otvorené stĺporadie z oblých murovaných stĺpov. V miestnostiach sú rovné stropy. Druhá prízemná budova na nádvorí je staršia, pôvodne stavaná na pôdoryse U. Prístavbou však dostala tvar obdĺžnikovej klasicistickej stavby, ktorej jedna strana má rad predstavaných toskánskych stĺpov. V miestnostiach sú rovné stropy, v jednej sa zachovala krížová hrebienková klenba. [1]
Stav historického sídla je dobrý.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Koplotovce zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Koplotovce foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Koplotovce foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Koplotovce foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Koplotovce foto © Imrich Kluka 6/2010Kaštieľ Koplotovce foto © Imrich Kluka 6/2010Kaštieľ Koplotovce foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Koplotovce foto © Imrich Kluka 6/2012Kaštieľ Koplotovce foto © Ľuboš Repta 8/2018Kaštieľ Koplotovce foto © Ľuboš Repta 8/2018Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022Kaštieľ Koplotovce foto © Jana Lacková 7/2022