Krásna nad Hornádom (Košice)
Kaštieľ Meškovcov, Péchyho, Zichyho kaštieľ
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z roku 1780, s pozmenenou dispozíciou. Dvojkrídlová jednopodlažná dvojtraktová budova, doplnená tretím novým krídlom, uzatvárajúcim dvor z druhej strany. Hlavná fasáda so stredným trojosovým rizalitom a dvoma jednoosovými bočnými rizalitmi s trojhranným krepovaným frontónom. Stredný rizalit je vybavený klasicistickým portikom na štyroch dvojitých toskánskych stĺpoch. Na bočných rizalitoch nadokenné reliéfy s levami a vázou. Okná sú riešené na spôsob francúzskych okien s balustrovým parapetom a na postranných pilastroch s archivoltou, ktorá je lúčovite zvlnená. Priestory boli zaklenuté pruskými klenbami, ktoré nahradili koncom 19. storočia rovné stropy. V interiéri boli klasicistické dvere s pôvodným kovaním a v jednej miestnosti boli vstavané knižničné skrine a krb. [1]
Rekonštrukcia.

Košice-Krásna nad Hornádom – kaštieľ (č. ÚZPF 424/0) – architektonicko-historický výskum - rok 2009. Autor: Ing. arch. Ivan Gojdič. [2]

Stav kaštieľa je výborný. Objekt je po veľkorysej rekonštrukcii.
Stojí takmer v strede obce, vedľa kostola.
Fotogaléria
Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom - pred rekonštrukciou foto © Viliam Mazanec 2/2012Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013Kaštieľ Krásna nad Hornádom foto © Viliam Mazanec 9/2013