Ľubotice
Kelemeš
obec Ľubotice, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskororenesančný kaštieľ zo začiatku 17. storočia. Prestavaný a prefasádovaný bol v 18. storočí. Upravovaný bol aj v 20. storočí. Kaštieľ Ľubotice je dvojpodlažná budova blokového charakteru s jednoduchou fasádou, členenou oknami. Na staršiu stavbu poukazujú iba renesančné klenby na prízemí. Okná mali barokové mreže, ktoré sú už odstránené. [1]
Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Súčasný stav a využitie
Rekonštrukcia. Stav objektu je výborný. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Pamiatka si zachovala odstup od rodinných domov v obci a má zaujímavú záhradu. Kaštieľ je v súkromných rukách. Prešiel veľkorysou rekonštrukciou.
Stojí takmer v strede obce, nedaľeko kostola.
Fotogaléria
Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012Kaštieľ Ľubotice foto © Viliam Mazanec 10/2012