Malá Lúč (Lúč na Ostrove)
obec Lúč na Ostrove, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný štvorvežový typ kaštieľa s opevnením, postavený začiatkom 17. storočia. Zachovala sa z neho iba polovica. Klasicisticky upravený bol v roku 1833. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s dvoma nadstavanými nárožnými vežami, riešená do pôdorysu písmena U. Fasáda je členená rustikovanými lizénami, nad vstupom pálffyovský erb s letopočtom 1833, datujúcim úpravu kaštieľa. V dvorovej časti bola arkádová chodba, ktorá je dnes zamurovaná, má však pôvodnú krížovú hrebienkovú klenbu so štukovým ornamentom. Miestnosti sú zaklenuté krížovými a valenými klenbami s lunetou a so štukovým ornamentom. Nárožné veže s kazulovými oknami majú miestnosti s rovným stropom. Strecha je manzardová a na vežiach stanová. [1]
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou.
Stojí takmer v strede obce.