Modra
obec Modra, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ postavený okolo roku 1700 na mieste stredovekého hradu. V 19. storočí bol prestavaný a upravený. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s nádvorím v tvare obdĺžnika, uzavretým budovami zo štyroch strán. Hladká fasáda má na južnom nároží polkruhový arkier na kamenných konzolách a na juhozápadnom priečelí stredný rizalit zakončený štítom. Nádvorná fasáda má strednú loggiu na toskánskych stĺpoch, podklenutú českou plackou. Na prízemí sú miestnosti zaklenuté renesančnými klenbami – valenými s lunetami a hrebienkovými krížovými. Miestnosti poschodia majú rovné stropy. [1]
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia a adaptácia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia. Adaptovaný na vinohradnícku školu bol v roku 1957.
Stav historického sídla je dobrý.
Stojí v severnej časti mesta.
Fotogaléria
Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 9/1969Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 9/1969Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983Kaštieľ Modra foto © Jiří Fiedler 5/1983