Nižný Lánec
Láncziovský kaštieľ
obec Nižný Lánec, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ zo začiatku 19. storočia s priľahlými hospodárskymi budovami. Neskôr bol upravovaný. Bloková, pôvodne trojtraktová jednopodlažná stavba kaštieľa s klasicistickou fasádovou úpravou bola prestavaná na sýpku. [1]
Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Súčasný stav a využitie
Rekonštrukcia. Stav kaštieľa je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou. Za kaštieľom je park. Príjemné je sledovať, že kaštieľ stojí na priestranstve a nezaniká medzi rodinnými domami. Dnes v ňom sídli - Obecný úrad, Základná škola a Materská škola. Obec je veľmi pekná, zaujímavá a jedinečná. Je upravená a všade je dosť priestoru. V strede sa otvára námestie s kostolom a kaštieľom. Odporúčame Nižný Lánec navštíviť.
Fotogaléria
Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013Kaštieľ Nižný Lánec foto © Viliam Mazanec 3/2013