Podrečany
obec Podrečany, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Secesný kaštieľ. Stavba je inšpirovaná francúzskym barokom a postavená bola v roku 1893. Kaštieľ prestavali v 20. storočí. Je to jednopodlažný objekt na pôdoryse písmena U. Na hlavnej fasáde, orientovanej do záhrady, je stredný a bočné rizality. V nádvornej časti je loggia s terasou. Fasády majú dekoračné prvky francúzskeho baroka. Strecha je manzardová. Okná majú bohato členené frontóny na konzolách a v parapete kolkovitú balustrádu. [1] Okolo kaštieľa ja park.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.

Kaštieľ do roku 1992 slúžil ako depozit Novohradského múzea v Lučenci. [2]

Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Podrečany foto © Imrich Kluka 10/2011Kaštieľ Podrečany foto © Imrich Kluka 10/2011Kaštieľ Podrečany (bociany na komíne sú super..: ) foto © Ladislav Luppa 7/2013Kaštieľ Podrečany foto © Ladislav Luppa 9/2016Kaštieľ Podrečany foto © Ladislav Luppa 9/2016Kaštieľ Podrečany (bociany na komíne sú super..: ) foto © Ladislav Luppa 9/2016Kaštieľ Podrečany foto © Ladislav Luppa 7/2013Kaštieľ Podrečany (pohľad od kaštieľa do parku) foto © Ladislav Luppa 7/2013