Rožkovany
obec Rožkovany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý bol postavený okolo roku 1770. Neskôr ho upravili. Objekt je jednopodlažná bloková dvojtraktová budova, na sedemosovej hlavnej fasáde so stredným, čiastočne vystupujúcim rizalitom, ktorý je zakončený trojhranným frontónom. Fasády sú členené lizénovými rámami a na rizalite s nárožnou pásovou rustikou. Strecha je manzardová. [1] Budova je postavená z kameňa, ale klenby vrátane suterénu sú z tehál. Celý objekt je podpivničený. Vchod do kaštieľa je iba jeden a to zo západnej strany z vyvýšenej plošiny, na ktorú vedie z dvora široké kamenné schodište. V kaštieli bolo šesť obývacích miestností a jedna veľká hala. [2]
Pamiatková ochrana
Kaštieľ bol od roku 1946 pod správou Miestneho národného výboru v Rožkovanoch. Od roku 1951 bol v budove zriadený Obecný úrad, knižnica, kultúrna sála pre kino a divadlo. [3]
Kaštieľ bol nedávno rekonštruovaný.
Fotogaléria
Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012Kaštieľ Rožkovany foto © Viliam Mazanec 7/2012
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s. 47.
[2] ŠČECINA, Peter: Rožkovany, Červenica a Jakubova Voľa. Historický prehľad spoločenským a náboženským životom. Prešov: Vydavateľstvo Michala Vaška, 2004. s. 101.