Smrečany
obec Smrečany, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Rokokový kaštieľ z roku 1750 s klasicistickou úpravou z roku 1810. Ide o dvojpodlažnú obdĺžnikovú stavbu so stredným rizalitom, zakončeným tympanónom. V miestnostiach sú zachované neskorobarokové klenby. [1]

Kaštieľ vlastnili príslušníci rodu Smrečániovcov, ktorí zastávali významné spoločenské funkcie. Príkladom je i Aristíd Smrečáni, ktorý v rokoch 1900 - 1906 pôsobil ako najvyšší liptovský župan. O jeho prítomnosti v obci svedčí náhrobný kameň na smrečianskom cintoríne. [2]

V rokoch 1950 – 1955 bol adaptovaný pre nové účely. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. V súčasnosti slúžia ako Domov dôchodcov. Okolo kaštieľa je ohrada so vstupnou bránou.
Stojí takmer v strede obce.