Stupava
Pálffyovský kaštieľ
obec Stupava, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Monumentálny barokový kaštieľ s neskoršími romantickými úpravami, situovaný na okraji parku v historickom centre obce. [1] Pôvodne renesančný kaštieľ, ktorý bol postavený v 17. storočí na mieste stredovekého vodného hradu spomínaného už v roku 1271. [2] V roku 1280 bol hrad strediskom hradného panstva a patril kráľovi. Často menil majiteľov. V roku 1553 bol v majetku Serédyovcov. V polovici 17. storočia vodný hrad P. Pálffy prestaval na opevnený kaštieľ. [3] Kaštieľ bol upravovaný a dostavovaný v polovici 18. storočia. Károlyiovci ho koncom 19. storočia prestavali v romantickom duchu, podľa projektu architekta M. Ybla. [4]

Je to dvojpodlažná budova s dvoma nárožnými hranolovými vežami a kaplnkou na konci bočného krídla. Fasáda bola upravená v duchu historizmu druhej polovice 19. storočia a to pseudobarokovo-rokokovými formami. Neskôr úpravy fasády pokračovali a tak nesie aj znaky secesie. Pôvodná architektúra sa zachovala v priečelí západného, južného a čiastočne severného krídla. Úprava interiérov na prvom poschodí je z polovice 18. storočia. Nástropné maľby sú od K. Lotza. Mreže uzatvárajúce nádvorie s parkom sú neorokokové. [5] Vstupný bosovaný portál je prístupný premostením nad niekdajšou priekopou. Vo vrchole je atika so štítom a nadstavcom, stredná časť s rizalitom. Okolo nádvoria obieha klenutá chodba, na prízemí sa zachovali renesančné klenby. Kaplnka zaberá dve poschodia. Pri kaštieli je anglický park s cudzokrajnými drevinami a jazerom. [6]

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. Za druhej svetovej vojny bol kaštieľ poškodený. Obnovili ho v rokoch 1956 – 1958 podľa projektov R. Hirtha. [7]

Stupava – kaštieľ (č. ÚZPF 540/1-2) – architektonicko-historický výskum mosta - rok 2013. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, PhDr. Henrieta Žažová, PhD. (archívny výskum). [8]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Stupava zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1917)Kaštieľ Stupava zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1917)Kaštieľ Stupava foto © Imrich Kluka 5/2009Kaštieľ Stupava - hlavný vstup foto © Imrich Kluka 5/2009Kaštieľ Stupava foto © Imrich Kluka 5/2009Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - hlavný vstup foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - hlavný vstup foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - hlavný vstup foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava - park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava a park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava a park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava a park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava a park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava a park foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015Kaštieľ Stupava foto © Hana Farkašová 7/2015
[3] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky... s. 187 - 188.
[6 - 7] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky... s. 188.