Tomášikovo
Kaštieľ Esterházyovcov
obec Tomášikovo, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ s hospodárskymi budovami tvorí barokovo-klasicistický komplex, ktorý bol postavený pravdepodobne podľa projektov architektov J. Thalherra a J. Fellnera v 60. rokoch 18. storočia. Samotný kaštieľ stojí na starších základoch zo 17. storočia. Menšie stavebné úpravy prebehli na začiatku 19. storočia a v 20. storočí. Hlavná budova je dvojpodlažná so stredným rizalitom, v ktorom je po celej hĺbke situovaná vstupná sieň, umožňujúca aj prístup do parku. Bočné krídla sú dvojtraktové, miestnosti v nich majú lunetové a zrkadlové klenby so štukovou ornamentikou. Hospodárske budovy podkovite uzatvárajúce honosný dvor, sú prízemné dvojtraktové. Priečelie má fasádu členenú pilastrami. V niektorých miestnostiach sú empírové krby. Pred hlavnou fasádou a na terase boli kamenné podstavce so sochami levov a psov, zo začiatku 19. storočia. [1]

Kaštieľ dali postaviť Eszterházyovci. V roku 1764 slúžil ako sirotinec pre šľachtické deti. Objekt mal už po dokončení park, ktorý v prvej polovici 19. storočia prebudovali na anglický a doplnili ho sochárskou výzdobou. Novšie úpravy sa uskutočnili v 20. storočí, keď časť parku prebudovali na športoviská. [2]

Tomášikovo - kaštieľ s areálom - park (č. ÚZPF 59/1-3) - architektonicko-historický výskum - rok 2014. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, Ing. Natália Foltinovičová, PhD., Mgr. Peter Buday. [3]

Tomášikovo – kaštieľ Esterházyovcov (č. ÚZPF 59/1) – architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2022. Autor: Mgr. Marian Havlík. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.