Virt
Pyberov kaštieľ
obec Virt, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne dvojvežová kúria z čias okolo roku 1720, riešená v tradičnej renesančno-barokovej dispozícii a úprave slovenských kaštieľov 17. storočia. Stavbu začiatkom 19. storočia rozšírili kolmým krídlom, ktoré pozmenilo pôvodný obdĺžnikový pôdorys do tvaru písmena L. Zároveň do takto vzniknutého dvora postavili predstavaný stĺpový portikus, ktorého veľký trojhranný tympanón podopierajú štyri štíhle toskánske stĺpy. Nádvorná fasáda mala pôvodne otvorené arkády, jej stĺpy boli však pri stavbe vysunutého portika zamurované a dostali sa do zatvorenej chodby. Kaštieľ je známy ako tzv. Pyberov. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou. Súčasné stavby nezachovali dostatočný odstup od pamiatky.