Vrakúň
Nyékvárkony
obec Vrakúň, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Luisézny kaštieľ, pravdepodobne z polovice 18. storočia. Obnovený bol v roku 1904. Kaštieľ je prízemná budova s obdĺžnikovým pôdorysom, orientovaná do parku. Deväťosová hlavná fasáda má ústredný stĺpový rizalit zakončený segmentovým štítom. Z rizalitu vedú voľné schody do parku. Zadná fasáda má bočné nárožné rizality s dvojitým oknom. Z jednej strany prilieha k stavbe skleník. V niektorých miestnostiach je korýtková klenba, v ostatných sú rovné stropy. Smerom do dvora sú pristavané hospodárske budovy z konca 18. storočia. [1]

Kaštieľ patril bohatej rodine Amade.

Rekonštrukcia. V rokoch 1954 – 1955 bol adpatovaný na Domov dôchodcov. [2]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je vynikajúci. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne. Vedľa kaštieľa je park.

Objekt prešiel veľkorysou rekonštrukciou. Od roku 2010 je v kaštieli Hotel Amade Château *****.