Záblatie (Trenčín)
Serényiovský kaštieľ
obec Trenčín, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskororenesančný kaštieľ z konca 17. storočia. Vznikol rozšírením a prestavbou stredovekej kúrie. Upravený bol v 18. storočí. Kaštieľ vtedy zbarokizovali a zriadili v ňom kaplnku Narodenia Panny Márie. [1] Ide o samostatne stojacu pozdĺžnu dvojpodlažnú stavbu so štvorhrannou vežou v osi vstupnej fasády. Kaštieľ a veža sú zastrešené manzardovou strechou. [2] Veža s kľúčovými strieľňami má hodiny s prevodným mechanizmom na zvon, datovaný rokom 1758. Na vežu kaštieľa osadili aliančné erby Wolfganga Šeréniho a Kristíny Balašovej a nad vstup do kaplnky erby Barbory Orlaiovej a Andreja Šeréniho z 18. storočia. [3] Fasády sú hladké, delené kamennými oknami a rímsami na deväť osí. Na južnej fasáde sú maľované slnešné hodiny s obrazom Pegasa z konca 17. storočia. V interiéri dominuje na prízemí veľká vstupná hala a na poschodí sála, neskôr rozdelená priečkami. Miestnosti a chodby sú zaklenuté valenými klenbami s lunetami a renesančnými krížovými klenbami. [4] V kaplnke sú pruské klenby. Vnútorné zariadenie kaplnky pochádza z polovice 18. storočia. [5] Ku kaštieľu patril majer a obec Veľké Záblatie. [6]

Posledným majiteľom kaštieľa bol Ing. Štefan Polyák, minister vlády Slovenského štátu. Väčšia časť pôvodného inventára bola po skončení 2. svetovej vojny rozkradnutá. V kaštieli potom sídlilo Poľnohospodárske učilište. Počas tohto obdobia, ale aj po presťahovaní učilišťa do novej budovy, kaštieľ dosť chátral a to celé desaťročia. Neskôr bola čiastočne zrekonštruovaná len priľahlá kaplnka, ktorá slúži ako kostol. [7]

V areáli kaštieľa je prízemná empírova hospodárska budova. Pri kaštieli je anglický park so vzácnymi drevinami, na ploche 2,7 ha. [8]

Rekonštrukcia.

Trenčín-Záblatie – kaštieľ (č. ÚZPF 1385/1-2) – architektonicko-historický a archívny výskum - rok 2009. Autori: Mgr. Peter Horanský, PhDr. Zuzana Zvarová, Mgr. Tomáš Janura, PhDr. Jana Oršulová. [9]

Desiatky rokov chátrajúci a nevyužívaný neskororenesančný kaštieľ v Záblatí (časť mesta Trenčín) sa podarilo zachrániť. Vďaka iniciatíve neziskovej organizácie Iskierka nádeje SD a prostriedkom zo štrukturálnych fondov EÚ je táto národná kultúrna pamiatka zrekonštruovaná a v spolupráci so Seniorville sa od septembra 2012 stala domovom pre seniorov. Rekonštrukcia kaštieľa sa začala v novembri 2011. [10]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Je po veľkorysej rekonštrukcii. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne. Kaštieľ slúžia ako Domov dôchodcov.
Stojí vo východnej časti obce.
[5] KRIŽANOVÁ, Eva – PUŠKÁROVÁ, Blanka: Hrady, zámky a ... s. 217 - 218.