Záturčie (Martin)
Reichlovský kaštieľ
obec Martin, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V bývalej obci Horné Záturčie dal v roku 1640 František V. Révai postaviť evanjelický kostol, ktorý však bol v roku 1672 zatvorený v dôsledku protireformácie v Uhorsku. V rokoch 1894 –1896 ho dal František IX. Révai prestavať na kaštieľ a po smrti ho odkázal svojmu služobníkovi Jánovi Raichlovi z Hornej Štubne. [1] Začiatkom 20. storočia bol prestavaný a upravený staviteľom H. Schmalom. Má nepravidelný pôdorys a na severozápadnej strane polygonálnu vežu. Fasáda je značne pozmenená, podobne aj interiér. Iba v jednej miestnosti sa zachovala klenba. [2]

Po vzniku ČSR bola v budove v roku 1921 zriadená prvá slovenská roľnícka škola, neskôr budovu užíval Štátny majetok Martin. V rámci reštitúcií sa po roku 1989 kaštieľ vrátil Raichlovcom, ktorí z neho spravili penzión s reštauráciou. [3]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Prostredie v okolí pamiatky nie je narušené modernou výstavbou. Vedľa kaštieľa je park. Kaštieľ sa využíva ako reštaurácia.
Stojí takmer v strede obce.
Fotogaléria
Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Imrich Kluka 3/2011Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Imrich Kluka 3/2011Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Imrich Kluka 3/2011Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023Kaštieľ Záturčie (Martin) foto © Viliam Mazanec 9/2023