Želovce
obec Želovce, okres Veľký Krtíš, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý bol postavený v roku 1772. Dvojpodlažná budova, stavaná na obdĺžníkovom pôdoryse s ústrednými rizalitmi na hlavnej a záhradnej fasáde. Rizalit na hlavnej fasáde má segmentovú atiku a je doňho situované reprezentačné schodište a honosná sieň. Budova je krytá manzardovou strechou, rizalit vyvýšenou dvojstupňovou stanovou strechou. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté pruskými a kláštornými klenbami. Pôvodná fasáda má okenný rytmus 5-3-5, pričom tri okná rizalitu sú väčšie a stredné tvorí vstup na balkón. [1]

V kaštieli sa nachádza múzeum na ploche 160 m2, ktorého vlastníkom je VÚC Banská Bystrica a správcom poľnohospodárska škola. [2]

Súčasný stav a využitie
Múzeum. Múzeum vzniklo v septembri 2002, ale jeho počiatky siahajú až do 70-tych rokov minulého storočia. Jeho založenie motivovalo množstvo zachovaných pamiatok a pomoc, ktorú po ukončení vykopávok pohrebiska z doby Avarského kaganátu prisľúbili odborní pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. Žiaľ, v tom čase miestni a okresní zodpovední činitelia rozhodli inak a priestory, ktoré boli pre múzeum pripravené, využili inak. Materiál národopisnej a historickej expozície sa dostal na povalu. [3]

Dnes má múzeum celkom 6 expozícií v oddelených miestnostiach :

- história,

- národopis,

- poľnohospodárstvo,

- pôvodné želovské remeslá,

- hry a hračky minulosti,

- dielne (tkáčska, hrnčiarska, kováčska, košíkárska, drevorezbárska).

Národopisná zbierka predstavuje život obce, ako poľnohospodársko-remeselníckej usadlosti na prelome 19. a 20. storočia. Je zostavená z materiálov získaných v obci a jej okolí a zahrňuje i časť o pôvodných remeslách a domácej výrobe obyvateľov obce. [4]

Informácie môžete získať na adrese:

Ondrej Bőhm, 99106 Želovce, Šóšárska 2, Telefón 047/4893216