Úvod   späť
Kátlovce - Kalvária
obec Kátlovce, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Na vysokom sokli osadený trojitý podstavec nesie na mohutnej strednej časti ukončenej výraznou rímsou vysoký kríž s korpusom Ukrižovaného. Pod ním stojí Mária, ktorej bolesť nad stratou syna zdôrazňoval kedysi i meč zabodnutý do jej srdca. Smútok umocňujú aj sochy dvoch plačúcich anjelov, osadené na nízkych bočných volútových krídlach podstavca. Ide o neskorobarokové súsošie a podľa datovania v kartušovom poli podstavca pochádza z roku 1774. [1]
Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Vertikálne komponované súsošie Ukrižovania je situované pred vstupom do farského Kostola sv. Ducha. [2]