Klátova Nová Ves - barokový kaštieľ
obec Klátova Nová Ves, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neobarokový kaštieľ, ktorý vznikol prestavbou a prístavbou okolo roku 1860. Skladá sa z novej a starej časti. Stará časť je z 18. storočia a prestavaná bola okolo roku 1800. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba na pôdoryse písmena U s čestným dvorom. Pristavaný neobarokový pavilón je zo severozápadnej strany napojený na trojtraktové staršie krídlo. V novšej časti je neobaroková slávnostná sieň a centrálna dvorana s kupolou. Kaštieľ má neobarokovú bohato členenú fasádu. Okolo kaštieľa je anglický park. [1]

Stavba vznikla zásluhou rodiny Husárovcov. Neskôr ju vlastnili Marcibániovci, Migazziovci a súčasnú neobarokovú podobu mu dal posledný majiteľ barón Leopold Haupt - Stummer. Prestavba sa nevyhla ani interiéru, ktorý sa výzdobou snažil pripodobniť štýlovým interiérom francúzskeho rokoka. Zaoblený uzáver slávnostnej sály slúžil aj ako zimná záhrada a palmový skleník, pričom celý objekt bol vybavený na svoju dobu komfortným centrálnym vykurovaním. Elektrickú energiu na svietenie dodával domáci generátor poháňaný vodným kolesom inštalovaným na potoku v parku. S prestavbou kaštieľa súvisela aj úprava a rozšírenie staršieho parku, ktorý vtedy dosiahol dnešný rozsah okolo 5 ha. [2]

Najmladšia dcéra rodiny, Karola Haupt - Stummerová, sa v roku 1915 vydala za statkára advokáta Tibora Biedermanna a kaštieľ sa stal ich majetkom. [3]

Po skonfiškovaní majetku v roku 1945 slúžil kaštieľ ako škola, no pre zanedbanú údržbu rýchlo chátral. V roku 1977 sa majiteľom objektu stal Slovenský štatistický úrad a začalo sa s jeho nákladnou obnovou a rekonštrukciou. [4]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou.

Od roku 1986 slúži kaštieľ ako Školiace stredisko Slovenského štatistického úradu v Bratislave. [5]

[2] Nová výsadba pozostávala predovšetkým z domácich, ale aj cudzokrajných drevín a súčasťou parku sa stal aj upravený potok Vyčoma. Z neho bolo napájané aj novovybudované jazero severne od kaštieľa. Celkový charakter parku dopĺňali altánky, umelá jaskyňa, mostíky a lavičky. www.klatovanovaves.sk