Skanzeny   späť
Kráľová pri Senci - Múzeum včelárstva
obec Kráľová pri Senci, okres Senec, Bratislavský kraj
História
Múzeum včelárstva na Slovensku začalo zhromažďovať svoje zbierky v roku 1975. Iniciátorom jeho založenia bol R. Mičieta, ktorý spolu s V. Križanom napísal prvé dielo o dejinách včelárstva na Slovensku. Múzeum zhromažďuje materiál a dokumenty o vývoji včelárstva a jeho využívaní v rozličných oblastiach života človeka. [1]
Expozície
V expozícii nachádzajúcej sa v areáli Včelárskej paseky, založenej v roku 1930, sú vystavené unikátne zbierky úľov (klátov, dlabákov a košov), používané už v 17. storočí, debničkové úle rozličného typu z 18. storočia, ktorých najväčším propagátorom na Slovensku bol Juraj Fándly. Osobitnú skupinu vo vývoji úľov predstavujú reliéfne a figurálne úle. Skanzen dotvárajú ďalšie typy úľov používaných vo včelárstve od 19. storočia po súčasnosť. V budove veľkého včelína sú umiestnené medomety, lisy na medzistienky, včelárske pomôcky a potreby z rozličných období vývoja slovenského včelárstva. [2]

Expozíciu vhodne dopĺňa výstava včelárskej literatúry, domáce a zahraničné odborné časopisy a ukážky výrobkov zo včelích produktov. Okrem filmovej „Tisícročnej včely“ je atraktívna aj ochutnávka a predaj včelích produktov – medu a medoviny. V areáli je tiež možnosť ubytovania. [3]

Pozoruhodná expozícia patrí k najväčším včelárskym skanzenom v strednej Európe. Nachádza sa tu vyše 300 exponátov zo včelárskej histórie a súčasnosti. Exponáty sú umiestnené v tichom prostredí anglického parku. [4]

Fotogaléria
Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015Skanzen Kráľová pri Senci foto © Jana Lacková 7/2015
[1 - 4] ZUSKINOVÁ, Iveta.: Skanzeny. Bratislava: DAJAMA, 2008. s. 103.