Krásno nad Kysucou - kamenný most
Krásno
obec Krásno nad Kysucou, okres Čadca, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
S výstavbou mosta sa pravdepodobne začalo v roku 1831 a dokončený bol niekedy v roku 1835. V tomto období na území dnešného Krásna nad Kysucou pôsobili talianski stavitelia, o ktorých zručnej práci svedčia najmä úchvatné mosty. Spolu vznikli tri a boli projektované z rovnakého materiálu. Medzi staviteľmi bol aj Karlo Tajano, Talian, ktorý sa v Krásne nakoniec i oženil a usadil. [1]

Samotný most sa tiahne približne 10 metrov ponad malé údolie Drozdovského potoka, ktorý preklenuje klenbou svetlosti 5,8 metra a výšky až vyše 9,4 metra. Popri výške je nezanedbateľná tiež jeho dĺžka, ktorá je zhruba 50 metrov, čím zrejme prekonáva dĺžky všeobecne známych celo-kamenných mostov v Gelnici a Poltári a je tak asi najdlhším na Slovensku. Na moste nechýbajú ani klasické kamenné otvory slúžiace k odvodneniu mostovky, ktorá je medzi parapetmi široká 7,35 metra. [2]

Stav technickej pamiatky je veľmi dobrý.
Most U Blažkov sa nachádza pri vstupe do Krásna od Kysuckého Nového Mesta. [3]