Krásnohorské Podhradie
obec Krásnohorské Podhradie, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistická kúria z roku 1885. Dali ju postaviť Andrássyovci. Od roku 1906 v budove býval gróf Maldechen, ktorý sa do rodiny priženil. Po roku 1945 v nej bola umiestnená lesná správa. [1]

Je to prízemná budova na pôdoryse tvaru L s dlhým bočným krídlom. Nárožia budovy zvýrazňujú plytké jednoosové rizality. Vo dvorovej časti je zasklená pilierová chodba. Zadnú časť bočného krídla tvorí poschodová prístavba, v ktorej pôvodne boli detské izby. Oplotenie s kovanými mrežami a brána sú pôvodné. [2]

Stav kúrie je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí vedľa Andrássyovskej obrazárne.
Fotogaléria
Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie (v pozadí hrad Krásna Hôrka) foto © Viliam Mazanec 8/2023Kúria Krásnohorské Podhradie foto © Viliam Mazanec 8/2023