Kremnica - Mestský dom (Radnica)
obec Kremnica, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický meštiansky dvojsieňový dom postavený v druhej polovici 14. storočia. Dvojpodlažný objekt na pôdoryse obdĺžnika prešiel viacerými úpravami. Zásahy sa uskutočnili v prvej polovici 15. storočia, v druhej polovici 16. storočia, v roku 1738, začiatkom 19. storočia a po roku 1889. Prevládajúcim slohom je klasicizmus. [1]

Prvý písomný záznam o budove pochádza z roku 1441. Odkúpením domu mestom a úpravou gotického sieňového meštianskeho domu, vznikol po roku 1738 mestský dom. V polovici 18. storočia objekt dostavali. Zo vstupnej siene v prízemí sa cez barokové schodisko s plytkými stupňami vychádza na poschodie, na ktorom je do námestia orientovaná miestnosť radnej siene s keramickou pecou. Na čelnej a zadnej strane siene sú veľké obrazy od akademického maliara Gejzu Angyala. Zo siene je výstup na balkón s kovovým zábradlím, v strede zábradlia je postava Justície. [2]

Rekonštrukcia.

Kremnica – radnica (č. ÚZPF 2282/4) - architektonicko-historický výskum - rok 2004. Autori: Ing. arch. Ľudmila Husovská. CSc. a kolektív. [3]

Stav radnice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Štefánikovo námestie 1.