Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania
obec Dolná Lehota, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pomník Slovenského národného povstania známy aj pod menom Pamätník II. Československej paradesantnej brigády vznikol v roku 1976. Jeho prevedenie je na prvý pohľad nepochopiteľné, pretože prvoplánovo nie je zrejmé, čo pamätník predstavuje. Ide o tri veľké padáky, ležiace na zemi po úspešnom zoskoku výsadkárov. Po tomto zistení pôsobí zrazu dielo ako originálny nápad a na svoju dobu odvážny počin.

Autorom diela je akademický sochár a maliar Jaroslav Kubička. Pre vybudovanie pamätníka bolo vybrané miesto, kde v októbri 1944 sídlil štáb II. Československej paradesantnej brigády, ktorá bola vyslaná na pomoc Slovenskému národnému povstaniu. V čase od 26.septembra do 19. októbra 1944 bola letecky prepravovaná na slobodné povstalecké územie. Prvé jednotky sa už 7. októbra zapojili do bojov. Neskôr organizovane ustúpili do hôr a na Krpáčove rozvinuli svoj štáb a pokračovali v bojoch s nepriateľom až sa 19. februára 1945 spojili s postupujúcou Červenou armádou. [1]

Československí paradesanti boli výnimočnými bojovníkmi SNP. Na povstaleckom letisku Tri Duby ich začali z poľského mesta Krosno prepravovať začiatkom októbra a hneď ich vysielali na najproblematickejšie úseky frontu. Boli to Slováci, Česi a Rusi. Ich jadro tvorili slovenskí vojaci bojujúci na východnom fronte spočiatku proti Sovietom. Potom začali prebiehať na druhú stranu frontu, ešte pred porážkou Nemcov pri Stalingrade. Prešli náročným výcvikom, bojovali o Dukliansky priesmyk. [2]

Jednotky Edelweiss nečakane prepadli štáb parabrigády. Obyvatelia Dolnej Lehoty našli kopu mŕtvol. Na stole ešte boli v tanieroch halušky, ktoré sa slovenskí vojaci chystali zjesť. Hrozný pohľad! Celkom tam padlo 16 parašutistov a päť partizánov. Brigáda však bojovala ďalej, kým sa 19. februára 1945 nespojila so sovietskou armádou. Potom jej vojakov nasadili ešte do bojov o Kežmarok. [3]

V SNP Slováci dokázali samým sebe i demokratickému svetu svoju svojbytnosť a národnú existenciu, prejavili skutočné vlastenectvo i solidaritu s antifašistami celého sveta. [4]

Pri výstavbe pomníka však pravdepodobne nebol použitý vhodný a odolný materiál. V máji 2011 došlo k výraznej deštrukcii diela. Desaťtonový blok pomníka sa zrútil, pritom zničil hlavnú tabuľu. V padákoch sa po odtrhnutí materiálu objavili diery. Zosun častí pamätníka poškodil reliéf.

Cestu k oprave skomplikovalo neusporiadané vlastníctvo ojedinelej pamiatky a priestoru, na ktorom stojí. Iniciatívy sa chopila Ústredná rada Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Klub výtvarných umelcov a teoretikov. Dôležitá časť obnovovacích prác sa aj vďaka dotácii z ministerstva kultúry zavŕšila v roku 2015. [5]

Stav pamätníka je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Fotogaléria
Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019Krpáčovo-Črmné (Dolná Lehota) - Pamätník Slovenského národného povstania foto © Jana Lacková 8/2019