Krupina - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Krupina, okres Krupina, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistická kaplnka postavená v roku 1794. Malý centrálny priestor so segmentovým oltárnym uzáverom a predstavanou hranolovou zvonicou. Interiér je zaklenutý českou plackou. Fasády sú členené lizénami a segmentovo zakončenými oknami. [1] Veža je zastrešená zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Oltár s obrazom Panny Márie pochádza z konca 19. storočia. [2]

Podľa iného zdroja bola kaplnka postavená na samom okraji mesta pri ceste do Zvolena v roku 1784. Pôvodné zariadenie kaplnky z čias jej výstavby sa nezachovalo. Umelec a krupinský mešťan J. Strammer v 19. storočí namaľoval jednoduchý obraz motivovaný patrocíniom kaplnky (Sedembolestnej Panny Márie). [3]

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí na okraji mesta. Nachádza sa v jeho severnej časti.
[3] LUKÁČ, Miroslav: Kultúrne a historické pamiatky. www.krupina.sk/kulturne-a-historicke-pamiatky (19.10.2020)