Krupina - Vartovka (Strážna veža)
obec Krupina, okres Krupina, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Vojenská protiturecká pozorovacia veža, ktorú postavili v roku 1564 na vyvýšenom mieste juhovýchodne od mesta. Je to štíhla kamenná veža štvorcového pôdorysu s drevenou ochodzou, ku ktorej vedie zvonku drevené schodište. Veža má úzke strelné štrbiny. [1] Je vysoká približne 13 metrov. Hlavnou úlohou veže bolo spolu s ďalšími vartovkami na okolí (pri hrade Čabraď, na Sitne, pri Banskej Štiavnici, Zvolene, Banskej Bystrici, Ľubietovej a i.) informovať o blížiacich sa Turkoch, alebo povstaleckých vojskách. [2]

Vartovka prestala plniť svoju úlohu začiatkom 18. storočia a postupne pustla. Obnoviť sa ju podarilo až v druhej polovici 20. storočia. [3]

Rekonštrukcia.

Projektová dokumentácia: SVŠT Bratislava, Katedra teórie a dejín architektúry, Ing. arch. Majzlík, 1965. Obnova objektu – Pamiatkostav Žilina, 1971. [4]

Stav pamiatky je dobrý.

Slúži ako rozhľadňa na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny. Z Vartovky je krásny výhľad na mesto, Štiavnické vrchy, Krupinskú planinu a čiastočne možno pozorovať okolité lazy a Bzovícky hrad. [5]

Stojí juhovýchodným smerom od mesta Krupina.