Kotešová
obec Kotešová, okres Bytča, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Gotická kúria postavená koncom 15. storočia. Prestavaná bola koncom 16. storočia. V druhej polovici 19. storočia polovicu stavby zbúrali a postavili novú časť s rovnými stropmi a vyššími podlažiami. Kúria je dvojpodlažná budova s kruhovou nárožnou vežou. Na východnej strane je vystupujúci prístavok štvorcového pôdorysu so zamurovaným otvorom a kľúčovou strieľňou. Kúria má čiastočne zachované renesančné okná a v miestnosti na poschodí renesančný portál s kamennou profilovanou rímsou v supraporte a kozub. Do nárožnej kruhovej veže vedie gotický sedlový portál. Miestnosti v starej časti na prízemí i poschodí sú zaklenuté valenou klenbou s krížovými lunetami a vytiahnutými hrebienkami. [1]
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Objekt je v súkromných rukách.