Sokoľany
obec Sokoľany, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kúria z druhej polovice 18. storočia. Pôvodne mala dvojpodlažný stredný rizalit so slávnostnou sieňou a dve prízemné bočné krídla, na voľných koncoch zaoblené. K bočným pristavali ďalšie jednopodložná dlhé krídla. [1]
Súčasný stav a využitie
Výborný stav. Objekt je v súkromných rukách. Má dokonale udržiavanú a krásnu záhradu. Ďakujem správcovi za bezproblémové sprístupnenie. Najjednoduchší a super prístup k požiadavke fotografovania. : ) Skvelé! Veľká vďaka.
Stojí na začiatku obce. Kúria je viditeľná okamžite - už pred vstupom do obce.
Fotogaléria
Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany - záhrada foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany - záhrada foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012Kúria Sokoľany  foto © Viliam Mazanec 9/2012
Poznámky
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s. 141 - 142.