Kúty - Kaplnka sv. Anny
obec Kúty, okres Senica, Trnavský kraj
Niekedy bola umiestnená mimo dediny, ale dnes sa už nachádza uprostred zástavby rodinných domov.

Pôvodná kaplnka je oveľa staršia ako kútsky kostol. Najstarší záznam o kaplnke je z brodskej matriky z roku 1686. Vtedy daroval šaštínsky dekan A.R.D. Pavel Stephanovics pre kaplnku 18 zlatých. Už v roku 1700 bola stavba vo veľmi biednom a zanedbanom stave, čo dokazujú aj následné fundácie. V kaplnke sa konali pohreby a krsty. Okolie kaplnky slúžilo ako pohrebisko alebo akýsi núdzový cintorín. Pochovávali tu nepokrstené deti a tých, čo zomreli na morovú epidémiu. Keď mor prestal, každoročne na sviatok sv. Rocha, patróna proti moru, tam chodievala procesia. [1]

V roku 1852 bola od základov postavená nová kaplnka, ktorá bola však menšia ako pôvodná, pretože Kúty mali už v tom čase vlastný kostol. Dnešná podoba kaplnky je z roku 1852, má jednoduchý drobný obdĺžnikový tvar so sýtočervenou sedlovou strechou zo škridlíc a štítovým priečelím. Na vrchole je ukončená bielym dvojramenným krížom. Fasáda kaplnky je členená bielymi lizénami. Do kaplnky sa vstupuje cez drevené dvere, ktoré majú v hornej časti mrežu s motívom kríža. Kaplnka je ohradená červeným kovovým plotom. Vo vnútri je umiestnený jednoduchý oltárik s menzou pokrytou obrusom. Sú tu oltárne obrazy sv. Rocha, sv. Anny patrónky kaplnky a sv. Vendelína, patróna pastierov. Vpredu v strede stojí väčšie biele súsošie stojacej sv. Anny s maličkou Pannou Máriou a vpravo vedľa oltára je socha Božského Srdca Ježišovho. Za oltárikom na stene kaplnky je v nemeckom jazyku nápis: „Gemacht unter dem Hochwirdigen Herrn pfarrer Joseph von Mategka Im Jahre 1852. Anton Veszely Pinkxit“, v preklade: „Vyhotovená bola v roku 1852, vymaľoval ju Anton Veselý za farára Jozefa Matejku“. [2]

Stav kaplnky je veľmi dobrý.
Stojí pri ceste zatáčajúcej sa doľava do Brodského a doprava ku kostolu.
Fotogaléria
Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014Kúty - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 1/2014