Kysak - Gašova vápenka
Vápenka Ondreja Gaša, Kysacká vápenka
obec Kysak, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Medzi významné a nezanedbateľné zamestnanie obyvateľov Kysaku v minulosti patrilo ľudové pálenie vápna. Vápenkárstvo prevádzali spravidla bohatší gazdovia. Dodnes sú v okolí viditeľné stopy vápeniek, z ktorej najzachovalejšia je vápenka Ondreja Gaša. Je nemým svedkom tradičného zamestnania starých Kysačanov. [1]

Známa je aj pod názvom Kysacká vápenka. Bola postavená po prvej svetovej vojne z pálenej tehly a kameňa. Práve v časoch 1. ČSR zaznamenala výroba vápna v regióne svoj najväčší rozmach, keď sa namiesto drevených domov začali stavať domy murované. Výška vápenky je približne 10 metrov. Dĺžka vápenky je približne 8 metrov. Má tvar osembokého hranola, ktorý sa do výšky zužuje. V peci sa kúrilo drevom a vápenec sa vypaľoval 10 - 72 hodín. Vápenec sa ťažil v okolitých kopcoch a zvážal ku vápenke lanovou dráhou. [2]

Zakonzervovanie.
Stav technickej pamiatky je dobrý.
Prístup
Stojí na úpätí kopca juhozápadne od obce. [3] Nachádza sa na začiatku malej záhradkárskej lokality na okraji lesa. [4]
Fotogaléria
Kysak - Gašova vápenka (fotografia z prvej polovice 20. storočia) foto © www.kysak.sk (4.12.2021)Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021Kysak - Gašova vápenka foto © Viliam Mazanec 10/2021