Kysucké Nové Mesto - Židovský cintorín
obec Kysucké Nové Mesto, okres Kysucké Nové Mesto, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Židovský cintorín vznikol pravdepodobne v polovici 19. storočia. Je to jediná historická pamiatka na židovskú náboženskú obec v meste. Na cintoríne boli pochovávaní Židia z mesta a okolitých obcí. Najstaršie náhrobné kamene pochádzajú zo začiatku druhej polovice 19. storočia. Na jednom náhrobku je vyobrazený symbol Božej koruny. Na cintoríne sa pochovávalo do dvadsiatych rokov 20. storočia. [1]

Po skončení druhej svetovej vojny sa nemal kto o cintorín starať a k obnoveniu komunity už nikdy nedošlo. Po dlhých rokoch vznikla na cintoríne postupne obrovská navážka hliny a odpadu. [2]

Rekonštrukcia.

Dobrovoľníci obnovili významnú historicko-kultúrnu pamiatku mesta. Prvé práce na obnove sa začali 28. augusta 2018. Odvtedy sa z cintorína vyviezlo viac ako 500 ton navážky. Odkryli sa pôvodné schody a našli sa zaujímavé náhrobné kamene. Podarilo sa nájsť napríklad náhrobný kameň Moritza Weila, obete požiaru mesta v roku 1904, Adolfa Brauna vlastníka budovy na námestí Kysuckého Nového Mesta, alebo Samuela Langa, ktorého vbučka prežila holokaust. [3]

Stav cintorína je dobrý.
Nachádza sa v západnej časti mesta.