Lastovce
obec Lastovce, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorobarokový kaštieľ z druhej polovice 18. storočia. Opravený bol v roku 1910. Kaštieľ je jednopodlažná budova na pôdoryse obdĺžnika so stredným veľkým a nárožnými menšími rizalitmi. Nárožné rizality opakujú motív nárožných veží východoslovenských renesančných kaštieľov a sú kryté kupolovitými strechami. Stredný rizalit je zakončený tympanónom a krytý dvojstupňovou stanovou strechou. Na segmentovom portáli je letopočet opravy. Manzardová strecha má vikiere. V miestnostiach sú rovné stropy. [1]

Kaštieľ dali postaviť Szemereovci (László Szemere s manželkou Kristínou rodenou Vattay). Po rozsiahlom požiari začiatkom 20. storočia prešiel kaštieľ radikálnou prestavbou a získal neoklasicistické prvky. Poslednou majiteľkou kaštieľa bola Irma Szemere a od roku 1948 patril československému štátu. Po necitlivých zásahoch v 50. rokoch 20. storočia prišiel objekt o časť drobných detailov, čo narušilo jeho pôvodný vzhľad. [2]

Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.

Kaštieľ je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 26/0. [3]

Od roku 1993 sa obec aktívne snažila o jeho záchranu a uskutočňovala jeho postupnú rekonštrukciu. [4]

Obnova historického sídla sa uskutočnila v rokoch 2011 – 2018. [5]

Stav historického sídla je dobrý.
Stojí v severnej časti obce, neďaleko gréckokatolíckeho kostola.
Fotogaléria
Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023Kaštieľ Lastovce foto © Viliam Mazanec 6/2023
[5] Informačná tabuľa vedľa kaštieľa. 27.6.2023