Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána
obec Lastovce, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1833 v retardovanom tereziánskom baroku. Jednoloďová stavba s polkruhovým zakončením a predstavanou vežou. Na nárožiach veže členenej pilastrami sú oporné piliere. Veža je zakončená terčíkovou podstrešnou rímsou, na ktorú dosadá baroková cibuľovitá strecha. [1]

Hlavný oltár s ikonostasom je z druhej polovice 19. storočia. Bočný oltár s obrazom Ježiša na Olivovej hore a kazateľnica sú z čias stavby kostola. [2]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v severnej časti obce.
Fotogaléria
Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023Lastovce - Chrám Nanebovstúpenia Pána foto © Viliam Mazanec 6/2023