Lechnica - Kaplnka sv. Anny
obec Lechnica, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Priazne a pomoci proti krupobitiu a nečasu sa dovolávala ku sv. Anne väčšina obyvateľstva – roľníkov. Nie nadarmo sa jej sviatok svätí v čase žatvy. [1]

Kedy bola kaplnka postavená nie je známe, ale keďže tunajší ľudia boli závislí od úrody a jej hojnosť bola závislá od prírodných živlov a to od tepla, vlahy, predpokladá sa, že to bolo v období, kedy Lechničania prežívali ťažké roky. [2]

V rokoch 1313 - 1314 bola veľká neúroda, po roku 1431 mor. Potom sa vystriedali veľké povodne, suché roky, záplava kobyliek (1585, 1616, 1622, 1645, 1719 a 1931), v roku 1799 sa rozmnožili vlci a vyničili hovädzí dobytok a ovce. V roku 1832 napadol v lete sneh. V roku 1813 boli veľké povodne a v roku 1832 daždivé leto, potom cholera a mor dobytka. Ľudia nemali čo jesť. Sušili puky z liesok a miešali s otrubami. Od nevhodnej stravy ochoreli a umierali. [3]

Podľa údajov je možné predpokladať, že kaplnka mohla byť postavená niekedy v rokoch 1813 - 1832. [4]

Stav kaplnky je veľmi dobrý.
Nachádza sa v dolnej časti Lechnice, na kopčeku za domami. [5]