Lekárovce - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
Lekárt, Lekart
obec Lekárovce, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený okolo roku 1800 na spôsob východoslovenských sakrálnych gréckokatolíckych objektov, projektovaných v stavebnej kancelárii tereziánskych čias. Upravený bol koncom 19. storočia. Renovovali ho v roku 1957. V pôdoryse retarduje trojpriestorovosť drevených kostolov, ku ktorej sa ešte pripája predstavaná veža. Fasáda je členená lizénami, na západnej strane opornými piliermi. Štvorpodlažná veža postavená v roku 1896, členená lizénovým rámom, mala pôvodne vysokú stanovú strechu, ktorú pri oprave v roku 1957 nahradili trojitou cibuľovitou kupolou. [1] Strecha veže dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu. Sakrálny objekt má polygonálny uzáver.

Ikonostas s hlavným oltárom bol zostavený zo starších klasicistických detailov a doplnený secesne chápanými barokovými ornamentálnymi prvkami a olejomaľbami z prvej polovice 20. storočia. Ostatné vnútorné zariadenie pochádza z konca 19. storočia. [2]

S výstavbou kostola začali pravdepodobne po zriadení farnosti koncom 18. storočia. Oprava v roku 1947 odstránila len dôsledky poškodenia počas druhej svetovej vojny, napríklad deštrukciu veže, významnejšou bola rekonštrukcia z roku 1957. [3]

Rekonštrukcia.

Počas stavebných úprav po roku 1990 bola vymenená dlažba za mramorovú, odstránená kazateľnica, obnovený ikonostas, omietky a i. Posviacku chrámu po ich ukončení v roku 1996 pripomína pamätná tabuľa na priečelí. [4]