Leles - kamenný most sv. Gottharda
obec Leles, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kamenný gotický most pochádzajúci zo 14. storočia. V minulosti premosťoval koryto rieky Tisa. Názov dostal podľa sochy sv. Gottharda, ktorá stála pri moste až do roku 1848. Most má dĺžku 70 metrov a dnes preklenuje už len suché koryto. Voda tadiaľ tiekla pomalým prúdom ešte začiatkom 19. storočia. [1]
Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1994. [2]
Stav technickej pamiatky je dobrý.
Fotogaléria
Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015Leles - most sv. Gottharda foto © Agnesa Delimanová 2/2015
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Turistický sprievodca po Košickom kraji. Košice: Košický samosprávny kraj, 2017. s. 42.
[2] Kolektív autorov: Turistický sprievodca po Košickom kraji. s. 42.