Lemešany - rokoková kúria
obec Lemešany, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Rokoková kúria z druhej polovice 18. storočia. Koncom 19. storočia bola upravená. Kúria je jednopodlažná stavba s dvoma rizalitmi smerom do dvora. Na záhradnom priečelí má ústrednú dvojpodlažnú vežu so štukovým portálom, nad ktorým sú erby. Veža je zastrešená zvoncovitou prilbou. [1] Okolo okien je na fasáde štuková výzdoba.

Miestnosti sú kryté pruskými klenbami a rovnými stropmi.[2]

Stav kúrie je dobrý. Slúži na bývanie.
Fotogaléria
Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 5/2012Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014Lemešany - rokoková kúria foto © Viliam Mazanec 10/2014