Leopoldov - most
obec Leopoldov, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Most vznikol ešte počas stavby pevnosti v rokoch 1665 - 1669. Postavili ho nad jedným z ramien bohato meandrujúceho Váhu. Spájal západnú bránu s osadou, v ktorej sa usadili robotníci z pevnosti. [1]

Piliere mosta tvoria kvádre z jemného pieskovca a podľa odborníkov sú so zreteľom na vek mosta v relatívne dobrom stave. Ich povrch je však zvetraný. Podobný problém sa týka aj ostatných častí – podperákov a klenieb. [2]

Trojklenbový most tvoria tehly, ktoré však postupne nahrádza nová výplň. Reštaurátori predpokladajú, že dnešnú podobu získal most až omnoho neskôr – povrchové časti – nadmurovka s korunnou rímsou, pôvodne zrejme tiež kamennou, sú výsledkom mladších úprav mosta. V minulosti povrch podobných mostov tvorili žulové kocky. [3]

Svoju funkciu most plnil ešte donedávna – pred päťdesiatimi piatimi rokmi sa pod ním vo vysychajúcom ramene Váhu čľapotali husi a kačice. Svedčí o tom napokon aj pomenovanie lokality (Trolasky), ktoré je motivované tvarom pôvodného ramena a odvodené od latinského slova trulla, čiže panvica, preto sa v mnohých mapách uvádza názov Trulasky. [4]

Stav mosta je dobrý.